top of page
Sök
  • Gunnar F

Den växtbaserade kosten

Uppdaterat: 2 dec. 2019


Tankar om miljö, etik och hälsa har lett till ett ökat intresse för veganism och en växtbaserad kost. Men medan allt fler byter ut köttbullarna mot bönor, finns det de som funderar på om det verkligen är hälsosamt att bara äta mat från växtriket. Får veganer i sig tillräckligt med protein, måste man inte dricka komjölk för att få starka ben och visst ökar risken för bröstcancer om man äter soja? Och hur är det egentligen med fisk?


Förvirringen kring vilken mat man bör äta är utbredd och många kostråd grundar sig mer på myter än den senaste vetenskapen. I den här boken har en läkare och en klinisk dietist gått ihop för att hjälpa oss att navigera bland alla motstridiga råd i kostdjungeln.

Målet är att ge läsaren en grundläggande förståelse för hur många av de livsstilssjukdomar som drabbar oss västerlänningar utvecklas. Tillstånd som hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes går nämligen både att förebygga och att behandla – med en växtbaserad kost.


Författarna går igenom olika kostmyter och en rad missförstånd om inflammation, antioxidanter, mättat fett, insulinresistens och mycket annat. Och så besvarar de förstås alla de vanliga frågorna om en växtbaserad kost. De ger oss också en praktisk vägledning till hur man äter växtbaserat, inklusive recept för att komma igång.


Boken ger den kunskap som alla borde ha om hur maten påverkar sjukdom och hälsa, och den undanröjer alla tvivel om vilken som är den mest optimala kosten.


”I den här boken sammanfattar Maria Felding och Tobias Schmidt Hansen forskningen om hälsovinster med en växtbaserad kost. Komplicerade data presenteras lättbegripligt och underhållande. Låt gärna innehållet inspirera till grönare måltider och erfar själv hur det påverkar ditt välmående.” – David Stenholtz, överläkare i onkologi, ordförande for Läkare för Framtiden


”En växtbaserad kost ger ett friskt och starkt liv. Jag önskar att fler ska få uppleva det. Jag är övertygad om att detta är den rätta vägen att gå, både för min egen och för planetens hälsa.” – Lars Frölander, simmare och OS-guldmedaljörOM FÖRFATTARNA

Maria Felding är utbildad klinisk dietist och har en magisterexamen i klinisk nutrition från Köpenhamns universitet. Hon är certifierad i växtbaserad näringslära vid T. Colin Campbells Center for Nutrition Studies, eCornell. Hon är även certifierad i Low Fodmap-dieten för behandling av irriterad tjocktarm (IBS).

Maria är privatpraktiserande dietist och har mottagning i Köpenhamn i Danmark. Hon är också verksam som föreläsare och som skribent vid flera tidningar, bland annat den danska läkartidningen Lægemagasinet. 2019 utkom hennes senaste bok Grønne spirer – alt om vegansk ernæring til børn.


Tobias Schmidt Hansen är läkare och arbetar vid en cancermottagning. Han är också verksam som patientrådgivare i danska Sklerosföreningen samt som skribent och föredragshållare. Tobias har sysslat med kost och naturmedicin i många år och har bland annat gått kurser för USA:s ledande naturläkare Andrew Weil.OM ÖVERSÄTTAREN

Helene Sandström är vetenskapsjournalist och översättare med medicin, nutrition och hälsa som specialområden.


73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page